Duurzaam de buurt verwarmen
Gratis licht en warmte? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de zon geeft beide in overvloed. Door slim gebruik te maken van zonlicht, door middel van zonnepanelen, kunnen gebouwen nog verder verduurzamen. Er moet alleen wel een mogelijkheid zijn om de zonnepanelen in de juiste positie te plaatsen, zodat ze het meeste zonlicht opvangen. De panelen vangen het meeste licht als ze gericht staan op het zuiden of op platte daken liggen. “Niet al te lastig”, horen we je denken. Maar bij erfgoed en monumenten is het vaak niet zo simpel. Esthetiek is namelijk ook belangrijk. Het zou zonde zijn als de verduurzaming ten koste gaat van de authentieke uitstraling van een monument.
Dit kan ook onderzocht worden bij het erfgoed Sint Ludgerus in Wehe-den Hoorn. Vakmensen inspecteren dan welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen, of deze op het zuiden staan gericht/op een plat dak kunnen liggen, en of de panelen de authenticiteit van het gebouw aantasten. Daarnaast kan de buurt ook bijdragen door samen duurzame energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijk bezit van zonnepanelen op een schuur of kleinschalig gebruik van windenergie. Gezamenlijke inkoop is efficiënt, kosten worden verdeeld en er is een grotere kans op optimale plaatsing van panelen als meer huizen mee doen.
De opgewekte energie kan ook gebruikt worden voor warmte. Een overschot aan elektrische energie kan opgeslagen worden in bijvoorbeeld een basaltbatterij. Deze warmteaccu slaat duurzame energie op zodat we deze als het koud is kunnen gebruiken voor warmte. Hoe meer mensen warmte gaan opslaan in deze accu, des te beter deze werkt. De batterij kan dan groter worden uitgevoerd waardoor er verhoudingsgewijs meer energie wordt vastgehouden dan in een kleine batterij. Door de opgeslagen energie van de zonnige dagen te gebruiken voor warmte wanneer het koud is, kunnen we samen onze gebouwen duurzaam verwarmen.
留言