Lessen uit het verleden dragen bij aan geworteld Groningen
Groningen, 2040
Groningen stond voor een pittig verduurzamings- en versterkingsvraagstuk van erfgoed. Om hier over na te denken werd het Creatief Lab in het leven geroepen. Het Lab was mogelijk gemaakt met de hulp van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waarbij artistieke- en technisch georiënteerde specialisten bij elkaar werden gebracht. Samen zouden de specialisten brainstormen en met verrassende verduurzamingsvoorstellen komen voor erfgoedeigenaren in Groningen. Hiervoor waren twee projecten gekozen: Het oude schoolgebouw van het Sint Ludgerus in Wehe-den Hoorn. En de drie historische woningen, onderdeel van een beschermd dorpsgezicht, in Loppersum.
Tijden waren anders twintig jaar gelden. Corona woedde nog volop door het land wat een live ontmoeting onmogelijk maakte. Natúúrlijk zouden de specialisten alle panden met elkaar van binnen willen bekijken en natuurlijk snakten ze er naar om weer samen een kop koffie te halen en om elkaar een high five te geven wanneer er iets moois ontstond. Maar er waren diverse beperkingen door de overheid opgelegd, waaronder zelfs een avondklok. Het zat er gewoon niet in om elkaar persoonlijk te ontmoeten.
Maar, zoals het een creatief team betaamt, vonden de specialisten andere manieren om toch effectief samen tot mooie ideeën te komen. Een idee voor een campagne ontstond na diverse brainstormsessies. De campagne droeg bij aan de bewustwording dat men samen sterker staat. Het idee om van een krachtige slogan uit te gaan, waarin het lokale belang benadrukt werd, droeg bij aan de kracht van de gemeenschap. Als visual, achter de slogan, werd een blauwdruk gebruikt waardoor verleden, heden en toekomst aan elkaar gekoppeld werden. Dit kunstwerk spoorde de gemeenschap aan de krachten te bundelen om duurzame installaties, expertises en inzichten te vergaren.
Samen begon de gemeenschap na te denken over de bodem. Wanneer men van het aardgas af ging, kon de bodem zich dermate herstellen dat enorme verbouwingen onnodig waren. Het zou dan gaan om puur tijdelijke versterkingen. Er werd geconstateerd dat vergroening zowel een positief effect zou hebben op de vernattingsproblematiek die toentertijd speelde, als op de versteviging van de bodem. Er werd besloten om diverse stukken land ter beschikking te stellen tot het verbouwen van hennep. Deze planten gebruikte de bouw dan weer als duurzaam isolatiemateriaal. Er werd besloten om gezamenlijk installaties, zoals warmtepompen, te laten bouwen waar het hele dorp gebruik van kon maken. Men deelde ervaringen en zo bleek: samen sterk, in geworteld Groningen.
Comments