Werkwijze Creatief Lab
Werkwijze Creatief Lab
Geworteld Groningen is met veel aandacht en zorg gemaakt door het Creatief Lab. De krant bestaat uit twee katernen; het eerste katern betreft het heden; welke duurzame stappen kunnen we in 2021 ondernemen? Het tweede katern is een samenstelling van artikelen die een toekomstbeeld beschrijven. Het eerste katern is gevuld met voorstellen voor de rijksmonumentale (voormalige) lagere school Sint Ludgerus in Wehe-den Hoorn en drie historische woningen, onderdeel van een beschermd dorpsgezicht, in Loppersum.
Hoe zijn deze artikelen tot stand gekomen?
Voorafgaand aan het project heeft de projectleider de panden bezocht, basisinformatie opgehaald en met de eigenaren gesproken. Met deze startinformatie kwam het Creatief Lab in het najaar van 2020 voor het eerst bij elkaar en formuleerden ze een gezamenlijk doel:
erfgoedeigenaren en geïnteresseerden inspireren met manieren om het Gronings erfgoed bij te laten dragen aan een fossielvrije, verbonden toekomst.
Daarna zijn de leden individueel, conform coronamaatregelen, op onderzoek uitgegaan op locatie. Verder hebben de leden van het Lab archief- en bureauonderzoek gedaan. Tijdens de (online) sessies met het Creatief Lab is volop gebrainstormd over de invulling van het doel. Uit deze brainstormsessie kwamen drie thema’s naar voren die belangrijk zijn voor het Creatief Lab:
1. Creatieve en technische oplossingen voor:
a. de drie historische woningen, onderdeel van een beschermd dorpsgezicht, in Loppersum waar versterking en verduurzaming samenkomen en waarbij de wensen van de eigenaar centraal staan.
b. de voormalige school in Wehe-den Hoorn waar herbestemming, restauratie en verduurzaming samenkomen.
2. Het ontwikkelen van een routekaart voor de gemeenschap om vorm te geven aan aardgasvrije panden.
3. De opbouw van een duurzame- en veerkrachtige gemeenschap: een holistische benadering van het landschap, de natuur, het milieu en de beschikbare menselijke- en natuurlijke hulpbronnen, etc.
Deze thema’s komen voort uit de urgentie om over te stappen naar een duurzame samenleving. Daarom zijn we gaan nadenken over een toekomstbeeld. Een toekomstbeeld voor 2040, waarin het Gronings erfgoed floreert en blijvend waardevol is voor de volgende generatie, de gemeenschap en Groningen.
Een gezamenlijk bezoek en brainstorm bleek essentieel om kennis, kunde en creativiteit goed uit te kunnen wisselen. De coronapandemie bemoeilijkte dit, maar problemen zijn er om (creatief) opgelost te worden. Met behulp van een livestream heeft het Creatief Lab de panden nogmaals bezocht. Via de livestream kon het Creatief Lab ook direct met de eigenaren in gesprek gaan.
Na deze gesprekken hebben de leden hun creativiteit laten vloeien. Zowel een droom toekomstbeeld voor 2040 als een hedendaags inspiratievoorstel is volledig uitgewerkt. Beide inspiratievoorstellen zijn gepresenteerd aan de eigenaren van de erfgoedlocaties in het voorjaar van 2021.
Krant als medium
Uit de gesprekken met de eigenaren is gebleken dat zowel kennisdeling als technische oplossingen erg belangrijk zijn voor de eigenaren. Om invulling te geven aan de wens tot kennisdeling is daarom gekozen voor een digitale krant. Er is voor een website gekozen, omdat deze kan groeien. In de toekomst kunnen de erfgoedeigenaren bijvoorbeeld extra katernen schrijven, waar onderwerpen en/of buurtinitiatieven centraal staan. Dit biedt ook eventuele sponsoren of externe partijen de kans om bij te dragen aan het Geworteld Groningen initiatief.
Comments