top of page
Foto van schrijverSiebe van Seijen

Cultuurhistorie Parallelweg Loppersum

De vroegmiddeleeuwse dorpsterp van Loppersum heeft zich in de late middeleeuwen langs de opvaart naar het Zuidwesten ontwikkeld. De komst van de spoorlijn Groningen- Delfzijl en de bouw van het station, in 1884, waren de aanleiding voor het dorp om de noordzijde van het centrum verder te ontwikkelen. Zoals op vrijwel alle plaatsen met een station, werd de stationsbuurt dé plek voor de gegoede burgerij om te wonen. Er werden veelal vrijstaande woningen gebouwd op ruime groene kavels.


De Parallelweg heeft zelfs zijn naam aan de spoorlijn te danken, omdat hij parallel aan deze is aangelegd. Nadat de Stationslaan was volgebouwd, werd er in 1905 door de succesvolle architect Oeds de Leeuw Wieland voor hemzelf een eerste villa aan de Parallelweg gebouwd. Een jaar later werd de villa opgevolgd door, het ook door Oeds ontworpen, nummer 6. In 1908 werd ook op de tussenliggende kavel een luxe woning gebouwd, later bewoond door burgemeester Van der Munnik. Deze prominente gebouwen en hun bewoners onderstreepte de status van de straat.

De drie historische panden, nu onderdeel van een beschermd dorpsgezicht, hebben in de afgelopen eeuw hun uiterlijk nog grotendeels kunnen behouden dankzij trotse eigenaren. De interieurs zijn wel met de tijd meegegaan. Dit heeft als voordeel dat er relatief weinig belemmeringen zijn voor aanpassingen betreffende de verduurzamingsvraag en de versterkingen. Sterker nog, het is een kans om de ambachtelijke beleving van de fraaie gevels terug te brengen in het interieur.


1832

1880

Bronvermelding bovenstaande beelden: topotijdreis.nl


1905, Parallelweg 2

Bronvermelding bovenstaande beeld: boek 'Oeds de Leeuw Wieland', pagina 60. Uitgegeven door Profiel en Historische vereniging Loppersum, 2005.


1910

1930

Bronvermelding bovenstaande beelden: topotijdreis.nl


1938, dienstwoning burgemeester Van der Munnik



Bronvermelding bovenstaande foto: W.F. Pastoor, Groninger Archieven

Comments


Commenting has been turned off.

MEER WETEN?

Dank voor uw aanmelding!

FOLLOW US!

  • Instagram

Geworteld Groningen

IMG_4896.jpg

ARCHIEF

bottom of page