De effecten van isolatie voor oude woonhuizen
Verduurzaming van een gebouw begint met het verminderen van het energieverbruik. Dit kunnen we op verschillende manieren doen, allereerst door te kijken welke ruimtes we echt willen en moeten verwarmen. Deze ruimtes moeten dan voorzien worden van een ‘dikke jas’ in de vorm van isolatie. De warmte die dan nog nodig is om het gebouw te verwarmen kan met duurzame installaties worden opgewekt.
De toegepaste isolatie moet natuurlijk wel voldoende warmte tegenhouden. Dat betekent dat er een minimale energiebesparing moet zijn en het isolatiemateriaal dus een minimale dikte moet hebben. Het toenemende effect van isolatie neemt wel af naarmate de je meer isolatiemateriaal gebruikt. Oneindig isoleren heeft dus geen zin.
Een duurzaamheidsadviseur heeft berekeningen uitgevoerd voor een woning die in omvang en bouwtechniek vergelijkbaar is met de drie historische woningen, onderdeel van een beschermd dorpsgezicht, aan de Parralelweg in Loppersum. Er zijn drie besparingspakketten uit de berekeningen gekomen. De eerste is een pakket met een betrekkelijk lage isolatiewaarde, het tweede pakket heeft een ‘gemiddelde’ isolatiewaarde en het derde pakket heeft een hoge isolatiewaarde. De woning heeft momenteel geen isolatie of kierdichting, met enkel glas en een oude verwarmingsinstallatie. In de nieuwe situatie wordt de woning aardgasvrij verwarmd met een warmtepomp en vloer- c.q. wandverwarming.
Commentaires