top of page
Foto van schrijverBarbara van Druten en Niki Koutouras

Toolkit participatieve technieken


Naar aanleiding van het vraagstuk om niet sec naar de versterkings- en verstevigingsopgaaf te kijken, maar ook naar betrokkenheid en belangen van de lokale gemeenschap, hebben we een inspiratievoorstel uitgewerkt. Met een aantal thema’s proberen wij de kennisdeling, creatieve- en technische inbreng, verhalen en ervaringen in kaart te brengen. Deze zullen bijdragen aan de participatie van belanghebbenden.


Als we inzoomen op het venndiagram en kijken naar de participatieve technieken, dan zouden we deze kunnen verdelen over drie thema’s: belanghebbende, inbreng specialisten en gebouw en omgeving.


Belanghebbenden


Door middel van een holistische benadering, waarin het ophalen van kennis, verhalen en geschiedenis centraal staan, wordt betrokkenheid gecreëerd.

Deze benadering kan geuit worden in de vorm van bijvoorbeeld een online krant, educatieve projecten, voorstellingen, exposities of visuele storytelling.

Het resultaat is betrokkenheid van alle generaties, een hechte gemeenschap waarin men elkaar steunt en een vergroting van kennis. Deze kennis draagt bij aan een gezamenlijke identiteit en het uitdragen van trots op de geschiedenis en omgeving.


Inbreng specialisten


De inbreng van specialisten zorgt voor nieuwe kennis en inzichten waar de gemeenschap zijn voordeel mee kan doen. Technische specialisten kunnen veel vertellen over het technische aspect van verduurzamen. En door als gemeenschap te focussen op samen verduurzamen kan elke deelnemer daar zijn/haar financieel voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen die komen met collectieve inkoop van gemeenschappelijke installaties zoals zonnepanelen. Of aan de opties ten behoeve van isolatie vanuit lokale mogelijkheden.


Creatieve specialisten kunnen kunstzinnige inzichten leveren. Denk bijvoorbeeld aan een kunstwerk waarin niet alleen het historische verhaal van de buurt verteld wordt, maar ook de technische innovaties en interacties tussen bewoners aan bod komen. Kunst verbindt en verbeeldt, daarom is de kunstzinnige uiting nog betekenisvoller als het in samenwerking met de gemeenschap wordt gecreëerd.


Groningen kan koploper worden door gemeenschappelijke technische en/of kunstzinnige installaties te installeren en daarmee de samenwerking met de gemeenschap in gang te zetten. Men zou ervaringen of cijfers kunnen delen in Geworteld Groningen en daarmee andere partijen enthousiasmeren en aanzetten tot actie. Dit kan resulteren in economische voordelen, groei, gemeenschappelijke versterking, meer werkgelegenheid, lokale productie en ‘local blooming’.



Gebouw en omgeving


Een onderzoek naar een gebouw en de omgeving kan een bijzondere bijdrage leveren aan bovengenoemde twee kopjes. Denk aan onderzoek naar o.a. de landbouwmogelijkheden, bodemversteviging en de monumenten die verduurzaamd of verstevigd zijn. Met de verkregen kennis kunnen specialisten bijvoorbeeld hennep als isolatieproduct inzetten met de gemeenschap als overkoepelend eigenaar.


Groningen kan koploper worden door diverse locaties aan te wijzen waar deze initiatieven in gang worden gezet. Met een landelijke aankondiging kan men via livecams de voortgang van de werkzaamheden volgen. Successen en mijlpalen mogen gevierd worden tijdens de projecten. Belangrijk om in het oog te houden zijn de doelen die we willen nastreven bij ieder initiatief: ‘local blooming’, behoud erfgoed op duurzame wijze, klimaatbestendigheid en het creëren van een lange termijn visie.



Comments


Commenting has been turned off.

MEER WETEN?

Dank voor uw aanmelding!

FOLLOW US!

  • Instagram

Geworteld Groningen

IMG_4896.jpg

ARCHIEF

bottom of page